SKUPINA ZA SVOJCE OSEB Z MEJNO OSEBNOSTNO MOTNJO

Skupina se srečuje vsak torek od 17:30-19:00, skupino vodi Mirjana Furlan, dr.med., spec. psihiatrije.

Mnenja obiskovalcev srečanj skupine za svojce oseb z mejno osebnostno motnjo:

“Menim, da je skupina pomembna za ozaveščanje in razumevanje vzorcev vedenja, ki so neustrezni in neučinkoviti v življenju za reševanje medosebnih težav. Šele v ogledalih drugih zagledaš veliko lažje tudi sebe, preko drugih razumeš in sprejemaš svoje bolečine, razumeš in potem se zgodi transformacija. To je mnogo učinkovitejša pomoč, ker poteka nekako izkustveno, ne le intelektualno-verbalno ampak tudi emocionalno. Se te mnogo bolj dotakne kot le pogovor med strokovnjakom in klientom. Vse skupaj se zdi kot čarovnija na koncu.”

“Slišala sem veliko zgodb udeležencev, in v marsikateri sem se našla tudi sama. Vedno je lažje svetovati drugim kot reševati svoj problem. Udeleženci delavnice smo se občasno znašli pri nasvetih in pogovorih v težki dilemi glede ukrepov proti svojcu oziroma partnerju, ki ima motnjo.

Ugotovila sem, da so bile predlagane rešitve pravilno usmerjene, samo sprejeti jih je potrebno in biti moraš odločen in nepopustljiv proti svojcu z motnjo.”

“Ker smo del skupine velikokrat dobiš nasvete ljudi, ki niso strokovno podkovani, imajo pa realne življenske izkušnje, včasih zelo podobne tvojim lastnim in so zato lahko zelo koristni. Hkrati smo med sabo lahko bolj neposredni in morda neizprosni ravno zato, ker sami nismo terapevti in si lahko dovolimo drug drugemu bolj direktno izrekat stvari.

Mogoče ti skupina da nek občutek, da nisi čisto sam v svojih življenskih situacijah in je lepo čutit, da boš v skupini vedno dobil podporo, vzpodbudo in razumevanje. “